Skip to main content

Opće informacije posrednika u osiguranju

Ovaj dokument Vam pruža informacije o posredniku u osiguranju prije sklapanja ugovora o osiguranju u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju.

1. Osnovni podaci o Posredniku

Posrednik:  Elita prva d.o.o. društvo za zastupanje u osiguranju

tel.:033/25 82 90

http://www.elitaprva.ba; e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MBS 65-01-0328-12

Dozvolazaobavljanjedjelatnosti FBiH:02-07.5-04-1975-1/23

Dozvola za obavljanje djelatnosti RS:05-542-4-2/23

IB:4200650360005

Podatke o upisu možete provjeriti u sudskom registru(www.pravosudje.ba), Registrukoji se vodi pri Agenciji za nadzor osiguranja FBiH (www.nados.ba) i Agenciji za osiguranjRS (www.azors.rs.ba)

Posrednik ne daje savjet o proizvodima osiguranja.

Posrednik  djeluje u ime i za račun društava za osiguranje Vienna osiguranje d.d., Wiener osiguranje a.d., Grawe osiguranje d.d. i Grawe osiguranje a.d.. Obzirom da posrednik djeluje u ime i za račun više osiguratelja koji nude iste ili slične produkte osiguranja, ponudit će Vam dovoljan broj ponuda, sukladno Vašim zahtjevima i potrebama, kako biste mogli donijeti kvalitetnu odluku.

2. Postupak  rješavanja pritužbi u vezi s ugovorima, adresa za primanje pritužbi i tijelo nadležno za rješavanje pritužbe

Sve lica koja svoj pravni interes izvode iz ugovora o osiguranju prvenstveno će nastojati sve svoje eventualne sporove s osigurateljem, koji proizlaze ili su u vezi s ugovorom o osiguranju, riješiti sporazumno, mirnim putem.

Osiguranik, ugovaratelj osiguranja i korisnik iz ugovora o osiguranju mogu podnijeti prigovor na pružanje usluga osiguranja odnosno izvršenja obaveza iz ugovora o osiguranju zbog pružanja usluga odnosno izvršenja obaveza Posrednika i/ili osobe koja u ime i za račun Posrednika obavlja poslove distribucije osiguranja, odluke Posrednika u vezi s ugovorom o osiguranju ili izvršenjem ugovora te postupanjem Posrednika i/ili osobe koja u ime i za račun Posrednika obavlja poslove distribucije osiguranja u vezi s rješavanjem zahtjeva iz ugovora o osiguranju, i to u roku od 15 (petnaest) dana od dana kada je primio odluku na koju podnosi prigovor, odnosno od dana kada je saznao za razlog prigovora.

Prigovor se podnosi:

  1. a) usmeno na zapisnik:

-  u uredu Posrednika na adresiVladimira Perića Valtera 7, 71000 Sarajevo

  1. b) pisanim podneskom:

-  na adresu sjedišta Posrednika: Vladimira Perića Valtera 7, 71000 Sarajevo ili

-  e-mailom na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prigovor treba sadržavati:

  1. a) ime i prezime i adresu podnositelja prigovora koji je fizička osoba ili njegovog zakonskog zastupnika, odnosno tvrtku, sjedište i ime i prezime odgovorne osobe podnositelja prigovora koji je pravna osoba,
  2. b) razloge prigovora i zahtjeve podnositelja prigovora,
  3. c) dokaze kojima se potvrđuju navodi iz prigvora kada ih je moguće priložiti, a može sadržavati i isprave koje nisu bile razmatrane u postupku u kojem je donesena odluka zbog koje se prigovor podnosi kao i prijedloge za izvođenje dokaza,
  4. d) datum podnošenja prigovora i potpis podnositelja prigovora odnosno osobe koja ga zastupa,
  5. e) punomoć za zastupanje, kada je prigovor podnesena po punomoćniku.

Nakon analize i provjere navoda iz prigovora Posrednik će u pisanom obliku odgovoriti podnositelju najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema prigovora. Ako je prigovor podnesena elektronskom poštom ili podnositelj prigovora to izričito traži, odgovor na prigovor može se poslati elektronskom poštom, uz poštivanje propisa koji uređuju zaštitu ličnih podataka. Na zahtjev podnositelja prigovora Posrednik će obavijestiti podnositelja prigovora o zaprimljenom prigovora i toku postupka.

Svi sporovi koji proizlaze iz odnosa osiguranja ili u vezi s njim, uključujući i sporove koji se odnose na pitanja njegovog valjanog nastanka, povrede ili prestanka, kao i na pravne učinke koji iz toga proistječu, mogu se uputiti na mirenje pri jednoj od organizacija za mirenje u Bosni i Hercegovini (Agencija za nadzor osiguranja FBiH, Agencija za osiguranje RS i  dr.).

U slučaju da se unatoč nastojanju sporazumnog rješavanja spora ne uspije postići mirno rješenje spora, ugovara se mjesna nadležnost stvarno nadležnog suda u Sarajevu.

3. Podaci o povezanosti s društvom za osiguranje

Posrednik nema udjel, izravni ili neizravni, koji predstavlja 10% ili više prava glasa ili kapitala u društvu za osiguranje za koje obavlja poslove distribucije.

Društvo za osiguranje odnosno matično društvo određenog društva za osiguranje za koje Posrednik obavlja poslove distribucije nema udjel, posredno ili neposredno, koji predstavlja 10% ili više prava glasa ili kapitala u Posredniku.

4. Podaci o naknadi

Za obavljanje poslova distribucije osiguranja Posrednik prima naknadu od osiguratelja na osnovi provizije (naknada je uključena u premiju osiguranja).

Kontakt

Pratite nas